version en
version cz
version de
version en
Outlet
Number of items: 0 0,- Kč

Trápí vás otoky nohou? Nejčastější příčiny otékání a jak to řešit?

Otoky dolních končetin mohou mít různé příčiny, včetně nadměrného stání nebo sezení, horkého počasí či u žen těhotenství. ✔️ Dnes se zaměříme na to, jak předcházet či bojovat s otoky.

 

Otoky dolních končetin

Otok (neboli edém) dolních končetin je pro mnohé spojen s parným počasím letních měsíců. Nejčastěji otoky nohou a kotníků způsobuje zadržování vody v těle, ale časté otoky mohou být i signálem závážnější choroby.

Otoky nohou jsou častým problémem, který může mít různé příčiny. Nejčastěji vznikají v důsledku hromadění tekutiny v tkáních dolních končetin, což vede k jejich otoku. Tento stav se odborně nazývá edém. Mezi nejčastější důvody, proč se otoky objevují, patří dlouhodobé stání nebo sezení, kdy dochází ke špatnému krevnímu oběhu a tělo nemá dostatečnou možnost přirozeně odvádět přebytečnou tekutinu. Při nedostatku pohybu se krev v žilách hromadí, což může způsobit otoky, zejména v oblasti kotníků a lýtek.

Otoky nohou mohou být také příznakem vážnějších zdravotních problémů. Například u srdečního selhání srdce nepumpuje krev dostatečně efektivně, což vede k tomu, že se krev a tekutina hromadí v těle, zejména v nohou. Podobně mohou otoky signalizovat problémy s ledvinami, které nejsou schopny správně regulovat tekutiny v těle. Pokud ledviny nefungují správně, zvyšuje se množství zadržené tekutiny, což vede k otokům.

Příčiny a léčba oteklých nohou

Krom těhotenství a zadržování tekutin v dolních končetinách (tzv. periferní edém), mohou být otoky nohou způsobeny i celou řadou dalších faktorů. Důležité je rozpoznat pravou příčinu, aby bylo možné problémy s oteklými nohami správně řešit.

Faktory ovlivněné životním stylem:

  • nadváha
  • nedostatek pohybu
  • nošení těsných kalhot
  • dlouhodobé stání nebo sezení, nejčastěji v práci nebo při cestování
  • nevhodná (příliš úzká) obuv

Tyto faktory lze poměrně snadno eliminovat úpravou životního stylu – redukcí hmotnosti, zařazením pravidelné nazatěžující sportovní aktivity a častějším střídáním stání a sezení. Doporučuje se také dostatečná konzumace tekutin, aby tělo nemělo tendenci přijímanou vodu zadržovat. Pomoci pomohou také kompresní ponožky a punčochy. Úlovou mohou být i koupele nohou ve studené vodě. Omezit byste měli také nadměrný příjem soli.

Otoky dolních končetin trápí ženy zejména v posledním trimestru těhotenství a jsou způsobeny zadrženou tekutinou v těle a zvýšenými nároky na krevní oběh budoucí maminky. Pokud trpíte otékajícími nohami, informujte svého ošetřujícího lékaře nebo gynekologa, aby mohly být vyloučeny závažnější příčiny.

Jako vhodná úlevová opatření se obvykle doporučuje nošení dostatečně široké obuvi a ponožek se zdravotním lemem, omezení dlouhého stání a podložení dolních končetin při odpočinku (stačí použít například polštář či svinutou deku, kterou podložíme končetiny tak, aby byly kotníky výš než hlava). Naštěstí jsou oteklé nohy v těhotenství obvykle pouze přechodný stav, který se po porodu přirozenou cestou upraví.

Ale pozor, pokud se u nastávající maminky objevuje otok nohou spolu s dalšími příznaky: otok přítomný v okolí očí, prudké bolesti hlavy, potíže s viděním (rozmazané vidění, citlivost), může se jednat o závažné onemocnění zvané preeklampsie.

V takovém případě se rozhodně nevyplatí otálet s návštěvou lékaře. Dalším onemocněním, které se může vyskytnout těhotenství a po porodu je kardiomyopatie. I tato choroba se může projevit otoky nohou a dýchacími obtížemi. I v tomto případě je nutná návštěva lékaře.

Léky a otoky nohou

Některé léky mohou také zapříčinit otoky dolních končetin – zejména léky předepisované k léčbě cukrovky (metformin), léky na úpravu vysokého krevního tlaku (blokátory kalciového kanálu – nifedipin a amlodipin), některá analgetika (aspirin, ibuprofen, naproxen), hormonální léky.

Steroidní léčiva a také antidepresiva (nortriptylin, amitriptylin). Máte-li podezření na to, že otoky vyšich nohou způsobují některé z těchto léků, je na místě konzultace s lékařem, který vám může snížit dávkování či předepsat alternativní lék.

Chronická žilní nedostatečnost

Žilní nedostatečnost znamená, že proudění krve je v důsledku tohoto onemocnění omezeno a nahromaděná krev v žilách dolních končetin tlačí vodu do okolních tkání. Příznakem žilní nedostatečnosti je pocit těžkých nohou, křečové žíly (varixy) a tvorba vředů na kůži.

Žilní nedostatečnost bývá obvykle léčena úpravou životního stylu (cvičení, nošení kompresních punčoch), případně může lékař doporučit chirurgické odstranění křečových žil. Symptomy žilní nedostatečnosti ale není radno podcenit, protože se mohou podobat mnohem závažnější žilní trombóze. Důležité je teda navštívit lékaře včas, aby mohl provést správnou diagnózu.

Krevní sraženina, hluboká žilní trombóza

Krevní sraženina může vzniknout, dojde-li k poškození vnitřní stěny cévy. Krev pak v takovém případě neodtéká správně, a pokud tato situace nastane u dolní končetiny, hromadí se v ní krev, která nemůže odtékat zpět do srdce.

V případě, že jsou krevní sraženinou ucpány hluboké žíly, pak hovoříme o velmi závažném stavu, kterým je hluboká žilní trombóza. Hrozí totiž, že se sraženina uvolní a krevním řečištěm doputuje do plic, kde může způsobit plicní embolii. Edém je v případě hluboké žilní trombózy obvykle pouze na postižené končetině, a to nejčastěji v oblasti stehna, přičemž kůže bývá zbarvena do červena nebo do modra a končetina je na dotek teplejší. Dalšími symptomy jsou pak horečka a tlak či dokonce bolest zasažené končetiny.

Onemocnění srdce

Je-li poškozeno srdce nebo jiná součást kardiovaskulárního systému, není krev dostatečně efektivně rozváděna organismem a dochází tak k zadržování vody a soli. To pak vede k otokům dolních končetin. Všímat bychom si měli dalších symptomů, které mohou být signálem srdečního selhání:

  • dušnost, problémy s dýchání (namáhavé a obtížné dýchání)
  • bušení srdce
  • celková slabost a únava
  • bolesti na hrudi
  • přítomnost tekutiny v dutině břišní
  • prudké zvýšení tělesné váhy vlivem zadržování tekutin
  • nevolnost nebo zvracení, ztráta chuti k jídlu
  • potíže se soustředěním, zmatenost a poruchy paměti

Pokud na sobě pociťujete tyto příznaky, neztrácejte čas a okamžitě vyhledejte lékařskou péči.

Mezi další onemocnění, mezi jejichž přidružené příznaky patří otoky dolních končetin, lze zařadit například: akutní selhání ledvin (objevují se oteklé kotníky), chronické selhání ledvin a onemocnění ledvin a nebo cirhóza jater (krom alkoholismu může být příčinou cirhózy také prodělaná hepatitida typu B nebo C).

1. Zánět

Revmatoidní artritida, osteoartritida, dna – to vše jsou zánětlivá onemocnění, mezi jejichž symptomy také patří otékající nohy a klouby.

2. Úraz

Otok nastupující bezprostředně po úrazu je přirozený jev – edém kotníku při jeho podvrtnutí, oteklé nohy při zlomeninách, či otok na místě rány. V místě úrazu se v zasaženém místě shlukuje krev, což se může projevit patrným otokem. Během hojení úrazu ale otok postupně přirozeně ustoupí. V případě zlomeniny či podvrtnutí musíte vyhledat co nejrychleji lékařskou péči, u drobnějších úrazů (jako jsou různé rány) postačí domácí ošetření.

3. Lymfedém

Lymfa (neboli míza) napomáhá tělu odstranit nežádoucí toxické látky nebo bakterie. Lymfedém je pak otok způsobený nahromaděním lymfy ve tkáni. Dojde-li totiž k poškození lymfatických cév nebo jsou-li cévy operativně odstraněny (například kvůli nádorovému onemocnění), dochází v těchto místech ke kumulaci lymfy, což může vést až k zánětu. Krom otékajících kotníků se nahromaděná lymfa projevuje také zhoršenou hybností zasažené končetiny, bolestí a ztluštělou kůží. Zejména pacienti, kteří prodělali léčbu onkologického onemocnění, mají vyšší riziko vzniku lymfedému, a měli by tak v případě, že u sebe zpozorují otoky (nemusí se jednat pouze o otoky dolních končetin), měli by urychleně konzultovat svůj stav s ošetřujícím lékařem.

I celulitida – strašák v podobě pomerančové kůže – bývá považována za onemocnění, kdy je odtok lymfy z dolních končetiny omezen a zároveň nahromaděné tukové buňky poškozují pokožku. Celulitida se tak může projevit i otokem nohou.

Otoky nohou mohou být nepříjemné, ale existují různé způsoby, jak je zmírnit nebo úplně předejít.

Účinné tipy, jak vyzrát na otoky nohou

1. Pravidelný pohyb

Jednou z nejúčinnějších metod, jak předcházet otokům, je pohyb. I krátké procházky během dne pomáhají udržovat krevní oběh a zlepšují odtok tekutin z dolních končetin. Pokud trávíte hodně času v sedě nebo ve stoje, je důležité si najít čas na protažení, pohyb nebo změnu polohy každých 30–60 minut.

2. Zvedání nohou

Pokud máte možnost, zvedněte si nohy nad úroveň srdce, zejména po dlouhém dni. Tento jednoduchý trik pomáhá tělu lépe odvádět přebytečnou tekutinu z nohou zpět do oběhového systému. Ideální je si lehnout a podložit nohy polštáři nebo si nohy opřít o stěnu.

3. Nosit kompresní punčochy

Kompresní punčochy jsou navrženy tak, aby podporovaly krevní oběh v dolních končetinách a omezovaly hromadění tekutin. Doporučují se zejména pro lidi, kteří dlouhodobě sedí (např. v kanceláři nebo při cestování letadlem), i těm, kteří trpí chronickými otoky způsobenými žilní nedostatečností.

4. Pitný režim a zdravá strava

Nedostatečný příjem vody může paradoxně vést k tomu, že tělo zadržuje více tekutin. Dodržování pravidelného pitného režimu pomáhá tělu efektivněji odvádět přebytečnou vodu. Také strava bohatá na ovoce, zeleninu a vlákninu pomáhá tělu udržet správnou rovnováhu tekutin. Snižte příjem soli, protože nadměrný příjem sodíku může způsobit zadržování vody v těle.

5. Masáže a chlazení

Masáže nohou mohou pomoci aktivovat lymfatický systém a zlepšit cirkulaci, což napomáhá odvodu přebytečné tekutiny. Kromě toho může aplikace studených obkladů nebo ponoření nohou do studené vody dočasně snížit otoky a zmírnit pocit těžkých nohou.

6. Vyvarovat se dlouhému stání nebo sezení

Pokud je to možné, vyhněte se dlouhodobému stání či sezení bez přestávky. Pokud máte sedavé zaměstnání, pokuste se pravidelně vstát a projít, případně si pořídit stůl s možností střídání sezení a stání. U stání platí podobné doporučení, ideální je se průběžně hýbat, přenášet váhu a měnit pozici.

7. Konzultace s lékařem

Pokud jsou otoky dlouhodobé, bolestivé, nebo je provázejí další příznaky, jako je dušnost či bolest na hrudi, je důležité vyhledat lékaře. Mohou signalizovat vážnější zdravotní problém, jako jsou srdeční onemocnění, problémy s ledvinami nebo hluboká žilní trombóza.

Dodržování těchto kroků vám může pomoci minimalizovat otoky nohou a zlepšit kvalitu vašeho života.

Pomoc proti oteklým nohám

Vhodnou léčbu oteklých nohou je vždy třeba zvolit v závislosti na příčině. Zvláště v případě, že se u vás objevují otoky častěji, návštěvu lékaře neodkládejte. Pouze správně diagnostikovanou příčinu lze efektivně řešit

V případě, že oteklé nohy nejsou způsobeny žádným onemocněním, čili běžné otoky během těhotenství, vlivem horkého počasí, dlouhého stání či sezení, stačí se zaměřit na léčbu symptomů. Prvním důležitým pravidlem je dodržování pitného režimu, snížený příjem tekutin totiž paradoxně otok může spíše zhoršit. Pomoci může i redukování soli přijímané v jídle (pozor zejména na instantní výrobky, polotovary a nepříliš kvalitní potraviny), protože sůl, jak známo, váže vodu v těle a otoky tak hrozí častěji. Kompresní punčochy zase pomáhají urychlit cirkulaci krve a lymfy a mechanicky tak snižují otok. Během odpočinku si podkládejte nohy, zamezíte tak hromadění tekutin v dolních končetinách a pomůžete i proudění krve.

Vyhýbejte se prodlévání v jedné pozici – při dlouhém sezení nebo stání se snažte dělat pravidelné přestávky, měňte pozice a můžete zkusit i krátké protažení nebo kroužení. V letních měsících a po úrazech přináší úlevu přikládání sáčků s ledem nebo chladivé gelové polštářky. Prevencí proti úrazům při sportu je strečink, který pomůže svaly a šlachy zahřát a navýší tak jejich pružnost. V lékárnách jsou běžně dostupné přípravky, které zmírňují otoky dolních končetin a zároveň mají příjemný chladivý efekt. Využijete je i k masáži, která opět zlepší cirkulaci krve v postiženém místě.

V případech, kdy je otok nohou způsobený některým z onemocněním, cílí léčba na samotnou chorobu, jejíž vyléčení pak obvykle vyřeší i problém s otoky dolních končetin. V případě onemocnění srdce se předepisují diuretika, tedy léčiva podporující vylučování tekutin z těla – to snižuje nejen krevní tlak, ale pomáhá i zmírnit otoky. V případě nemoci ledvin je spolu s léky nasazena také dieta s nízkým obsahem bílkovin. Krevní sraženiny se řeší léky na ředění krve a doporučovány bývají také kompresní punčochy. V případě potíží s mízními uzlinami je na místě speciální masáž, takzvaná lymfodrenáž.

Ačkoliv jsou oteklé nohy poměrně běžný problém, s nímž se potýká celá řada lidí, mohou být také varovným signálem, že je v našem těle něco v nepořádku. Zejména pokud se u vás vyskytne otok spojený s následujícími symptomy: bolest na hrudi, potíže s dechem, dušnost při tělesné námaze a vleže, na nic nečekejte a vyhledejte lékařskou pomoc.

Trápí vás otoky nohou? Nejčastější příčiny otékání a jak to řešit? - 234843 - Otoky nohou: příčiny a léčba

Otoky nohou: příčiny a léčba

Insert comment

Login
Email ( email is not published )
Your comment   ( Photos can be inserted after the sending of the message. )
Enter the code
antispam
     More information

Providing our services is cookies. By using our services, you agree to the use of cookies. Thank you.   More information